Wandelcoaching

Om iemand binnen te laten zul je thuis moeten zijn

Om iemand binnen te laten zul je thuis moeten zijn.

Deze zin hoorde ik vorige week van mijn Qigong leraar. Ik vond deze zin een prachtige metafoor voor wat ik voel als ik mij wil verbinden met iemand. Pas als ik verbonden ben met mezelf kan ik werkelijk contact maken met de ander.   Pas als ik verbonden ben met mijzelf kan ik de ander toelaten, kan ik iemand binnenlaten, kan ik werkelijk luisteren met mijn hart, kan ik openstaan voor zijn/haar verhaal, kan ik liefde voelen zonder diegene te kennen, heb ik geen oordeel, kan ik iemand zien zoals hij/zij werkelijk is. Als ik thuis ben in mijn lichaam heb ik ruimte voor de ander. 

 Tegenwoordig zijn veel mensen gericht op de wereld om hun heen in plaats van hun eigen binnenwereld, hun eigen lichaam. Mensen luisteren veel naar hun hoofd in plaats van hun hart. Wanneer je veel in je hoofd zit verlies je het contact met je lijf. Je bent meer met het verleden en de toekomst bezig dan met het heden. Je bent niet in het nu, datgene waar het werkelijk om draait. Je ziet niet wat er werkelijk om je heen gebeurt want je hebt er geen echt contact mee. Je ziet diegene wel die voor je staat, je hoort diegene wel die met je praat en tegelijkertijd zit je met je aandacht ergens anders. Jouw energie is ergens anders dan waar het moet zijn; in het hier en nu.  

Als je werkelijk verbinding wilt maken met de mensen/kinderen   om je heen zul je bewust uit je hoofd moeten komen en je bewust worden van je lichaam.

Hoe doe je dat? Er zijn heel veel manieren om meer in je lijf te komen; hieronder volgen een aantal:

·         Ga de natuur in

Voel de wind in je haren, de regen op je wangen, de grond onder je voeten. Ruik en voel!

·         Raak aan en word aangeraakt

Aanraking is een eerste behoefte. Er zijn maar weinig dingen die je zo duidelijk laten voelen dat je een lichaam hebt – dat je ook een lichaam bént.

·         Focus op het nú

Poets je tanden eens met alle aandacht. Waar je aandacht is, is ook je energie! Eet je broodje eens met je volle aandacht, proef en ervaar de structuur, de smaak, etc .

·         Heb je lichaam lief

Zorg goed voor jezelf, geef jezelf liefde. Ga eens uitgebreid in bad, heb aandacht voor je lichaam.

·         Zoek de stilte op!

Social media, tv kijken, muziek: er zijn een heleboel (prettige!) manieren om stiltes te vermijden en in je hoofd te blijven. Zoek je de stilte meer op, dan kom je vroeg of laat weer bij je lichaam uit. Je hoeft echt niet een uur per dag in kleermakerszit op de grond te zitten. Begin gewoon eens met vijf minuten even niets doen. Ruik, voel (hoe zit je?) waar raakt je lichaam de stoel?), luister. Zo raak je weer vertrouwd met de stilte en met je lichaam.

 

 

De Friese Wandelcoach
Jolanda Rinia
Leeuwarden

+31 6 2251 1738

De Friese Wandelcaoch is een handelsnaam van8915 GB Leeuwarden
KvK 606921
BTW NL8540.18.530.B01

Privacy

Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden